Wijnhuis "Tili Vini"

Het wijnhuis Tili Vini, gesitueerd in Umbrië , het groene hart van Italië, is een echt Italiaans klein familiebedrijf. De familie bezit ca. 40 hectare wijngaarden die uitgestrekt liggen op de zuidelijke hellingen van de Monte Subasio , in de nabijheid van de prachtige historische stad Assisi,

Wijnhuis Tili Vini
Het wijnhuis dat de eeuwen oude familietraditie van het wijn maken voortzet was in 1997 de eerste producent in de regio van biologische wijnen met een Assisi DOC status, evenals dat men de eerste producent was van biologische olijfolie Extra Virgine. Vader Pietro Tili heeft het vak van wijnmaken van zijn ouders geleerd en heeft zich hierna meer toegelegd op de productie van biologische wijnen.Na jaren van succesvol en met veel passie gewerkt te hebben geeft hij langzaam aan het stokje over aan de nieuwe generatie , waarbij zijn dochter AnnaLaura de passie en de vaardigheden heeft om de taak van wijnmaker van haar vader over te nemen.Uiteraard zal Pietro Tili nog enige tijd op de achtergrond aanwezig blijven en toezien hoe zijn kinderen het mooie en succesvolle familiebedrijf gaan voortzetten.

De wijnen van Tili Vini worden geproduceerd van druiven enkel geoogst uit de eigen wijngaarden rond Assisi. De druiven worden handmatig geplukt in de wijngaarden die biologisch zijn bewerkt. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische gewas bestrijdingsmiddelen, geen gebruik van kunstmest en wordt er bewust wel gebruik gemaakt van de natuurlijke begroeiing in en om de wijngaarden. Dit alles met veel respect voor de natuur in zijn algemeenheid.
Ook in de kelder wil men het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk vermijden door alleen te werken met moderne apparatuur.
Door een minimale filtratie na de vinificatie behoudt de wijnen hun eigenheid en natuurlijke karakter optimaal.De wijnen

 1. Tili Assisi Grechetto DOC 2013

  Tili Assisi Grechetto DOC 2013

  Deze wijn is geproduceerd van de Grechetto, de authentieke witte druif van Umbrië. Helder licht strogeel van kleur, loepzuiver en heerlijk geurend. In de smaak weer de rijke fruitaroma's met een prachtig evenwicht in zuren en warm rijp fruit. Een lang aanhoudende afdronk maakt het genieten van deze wijn helemaal compleet.

  Meer over deze wijn
 2. Tili Assisi Rosso DOC 2009

  Tili Assisi Rosso DOC 2009

  Deze heerlijke wijn is het resultaat van een blend van de druiven Sangiovese, Canaiolo en Merlot. Intense geuren van donker fruit en vanille, in de smaak komt het rijpe warme fruit terug en combineert prachtig met de mooie zuren, de hout toets en de zijde zachte tannines. De afdronk is indrukwekkend lang en zeer intens. Zeer smaakvol en elegant.
  Een Super Umbrian!

  Sorry, deze wijn is tijdelijk uitverkocht !

  Meer over deze wijn
 3. Tili Young Assisi Rosso DOC 2012

  Tili Young Assisi Rosso DOC 2012

  Mooi donkerrood van kleur met intense geuren van viooltjes en rode krenten. Heerlijk donker fruit in de smaak, met zijdezachte tannines die mooi combineren met de aanwezige zuren. Goede structuur.
  Een heerlijke rijke wijn met een lichte toets van eikenhout.

  Meer over deze wijn

De druiven

Canaiolo Nero

Met zijn donkerrode kleur, geparfumeerd aroma, gematigde tannines en milde zuren werd canaiolo in de 19e eeuw vooral gebruikt in de assemblage voor Chianti.

Meer over de Canaiolo Nero

Grechetto

Een productieve druivensoort voor witte wijn die zelden last heeft van de ziekte peronospera (meeldauw). Grechetto wordt meestal gebruikt in blends voor Vin Santo en Orvieto. In smaak en geur treft men vooral noten, de wijn wordt geblend om karakter en body te geven aan de uiteindelijke wijn. De kwaliteit is sterk afhankelijk van de wijze waarop de wijnboer de druif beheerd. Strenge snoei geeft bijvoorbeeld druiven met intense aroma's.

Meer over de Grechetto

Merlot

Merlot is de meest aangeplante druif in Bordeaux en hoofdingrediënt van beroemde wijnen. Verder vormt hij de basis van eenvoudige basiswijnen.

Meer over de Merlot

Petit Verdot

Een van de vijf druiven in de ‘klassieke' Bordeaux assemblage. Net als malbec echter lang niet altijd gebruikt en dan enkel nog maar in kleine hoeveelheden.

Meer over de Petit Verdot

Sagrantino

Deze Italiaanse druivensoort wordt sinds eeuwen verbouwd op de heuvels rond de stad Montefalco in Umbrië. Deze druivensoort geeft intense wijnen met veel fruitsmaak maar ook met stevige tannines en een wat rokerige smaak. Wordt ook gebruikt om een zoete wijn te maken van rijpe, ingedroogde druiven

Meer over de Sagrantino

Sangiovese

Meest aangeplante druivenras voor rode wijn in Italië, en dan vooral in het midden van dat land. De lijst van synoniemen is door die grote verspreiding en de variatie in klonen lang: sangioveto, brunello, morellino, prugnolo gentile enz.

Meer over de Sangiovese