Wijnhuis "Gavioli"

Enige jaren geleden kocht Sergio Gavioli dit wijngoed van een oude welgestelde familie uit Montepulciano. Het is gelegen in het hart van het Montepulciano gebied waar de Vino Nobile wijnen vandaan komen. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van 20 hectare en bevinden zich ca. 300 m boven zeeniveau. De kwaliteit van de grond, de ligging tegen de heuvels en het microklimaat wat hierbij hoort is een garantie voor de hoge kwaliteit van de wijnen die hier geproduceerd worden.

Voornamelijk de Sangiovese druiven (in deze streek Prugnole Gentile genoemd) worden hier verbouwd met een klein gedeelte Canaiolo Nero en worden na de gisting en het persen in grote fusten en barriques van Sloveens eiken opgeslagen. De wijn wordt gebotteld, gelabeld en verpakt in de kelders van het wijngoed in Chianciano.

Naast de wijngaarden voor de druiven voor rode wijn bezit Gavioli nog 10 hectare wijngaard waar hij Chardonnay en Pinot Noir druiven verbouwd.
Van deze druiven wordt een mousserende “ Spumante Brut “ gemaakt, volgens de methode “Champenoise” ( de champagne methode).De wijn

 1. Gavioli Vino Nobile di Montepulciano Riserva          2004

  Gavioli Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2004

  Een kruidige intens geconcentreerde wijn met de geur van zwarte bosvruchten,kersen en een lichte houttoets.
  In de smaak opnieuw donker en rood fruit, kruidigheid en een zweem van bosviooltjes.De zachte tannines geven de wijn een lekker volle vlezige structuur. Een pittige en indrukwekkende afdronk met kruidige en mildzure indrukken.
  Met recht een "nobel glas" van pure kwaliteit en héél Italiaans van karakter.

  Meer over deze wijn

De druiven

Canaiolo Nero

Met zijn donkerrode kleur, geparfumeerd aroma, gematigde tannines en milde zuren werd canaiolo in de 19e eeuw vooral gebruikt in de assemblage voor Chianti.

Meer over de Canaiolo Nero

Prugnolo Gentile

Prugnole gentile is een synoniem voor de Sangiovese grosso. Hij wordt voornamelijk zo genoemd in de streek rondom Montepulciano in het zuiden van Toscane, Italië.

Meer over de Prugnolo Gentile