Wijnhuis "Clos de l´Amandaie"

Het wijnhuis Clos de l Amandaie ligt ca. 25 km ten noordwesten van de stad Montpellier, op het plateau van Aumelas. Hier houden Stephanie en Philippe Peytavy zich sinds 2002 bezig met hun passie: het maken van eerlijke, pure en zeer smaakvolle terroirwijnen. Het domein ligt binnen de zone van AOC Coteaux du Languedoc en de nieuwe appellatie Gres de Montpellier. De wijnen van dit wijnhuis komen van druiven die op een biologische wijze zijn verbouwd.
Wijnhuis Clos de l´Amandaie
Het wijnhuis heeft zijn wijngaarden op bodems van klei en kalksteen. De garrigue op het plateau van Aumelas biedt een bijzonder microklimaat waar subtropische invloeden zijn vanuit de Middellandse Zee maar ook frisse winden vanuit het Massief Centraal.
Het domaine heeft wijngaarden met typerende druivensoorten uit de Languedoc: syrah, carignan,grenache en cinsault voor de rode wijnen. Voor witte wijnen zijn er grenache blanc, roussanne en vermentino.



De wijnen

  1. Clos de l Amandaie blanc AOC Coteaux du Languedoc 2014

    Clos de l Amandaie blanc AOC Coteaux du Languedoc 2014

    Deze wijn is een mooie assemblage van grenache en roussane druiven. In de geur en smaak geeft dit zachte aroma’s van citrusfruit, wit fruit zoals perzik en abrikoos, licht kruidige tonen en wat anijs en mint aroma’s. De wijn is elegant, evenwichtig en zeer smaakvol met een zekere frisheid. Hierdoor is deze wijn als aperitief te drinken maar is ook krachtig genoeg om gedronken te worden tijdens de maaltijd.

    Meer over deze wijn
  2. Clos de l Amandaie Huis Clos Gres de Montpellier 2013

    Clos de l Amandaie Huis Clos Gres de Montpellier 2013

    Deze "Huis Clos" is een wijn met een intense expressie. Donkerrood , bijna zwart gekleurd met paarse reflecties. In de geur een intens bouquet met een brede, rijke en complexe expressie waarin men pruimen, kaneel, peper, eucalyptus en tabak kan ervaren. De smaak is breed en zijdezacht met donker fruit, kruidige en complexe tonen, aardsheid, truffel en morello kersen in brandy gedoopt. De afdronk is zeer indrukwekkend en houdt lange tijd aan. De Huis Clos is een heerlijke tafelwijn voor een mooie maaltijd.

    Sorry, deze wijn is tijdelijk niet op voorraad !

    Meer over deze wijn
  3. Clos de l Amandaie rouge AOC Coteaux du Languedoc 2013

    Clos de l Amandaie rouge AOC Coteaux du Languedoc 2013

    De Clos Rouge is een rode wijn met intense aroma’s van specerijen zoals zwarte peper en rijp donker fruit zoals pruimen en bramen. Hij heeft een mooie volle structuur met zachte, ronde tannines. De assemblage van 4 druivensoorten, grenache, syrah, carignan en cinsault, is typerend voor de streek waar hij vandaan komt. Deze wijn is vooral een wijn om bij te eten maar kan ook zeker als aperitief gedronken worden.

    Meer over deze wijn

De druiven

Carignan

Veel aangeplante druif in het Middellandse Zeegebied, in Spanje cariñena genoemd. Carignan genoot tot aan de jaren '70 grote populariteit bij producenten vanwege hoge opbrengsten maar wordt tegenwoordig in hoog tempo gerooid ten gunste van kwalitatief betere rassen.

Meer over de Carignan

Cinsault

Deze druif zorgt voor fruit en soepelheid in assemblages. Door deze eigenschappen leent de cinsault zich goed voor verwerking tot rosé.

Meer over de Cinsault

Grenache

Grenache geeft wijn met behoorlijk veel alcohol, maar is erg gevoelig voor oxidatie. Sleutel voor kwaliteit is een lage opbrengst.

Meer over de Grenache

Grenache Blanc

Dit is de witte variant van de Grenache die heel populair is in het zuiden van Frankrijk en in Spanje.

Meer over de Grenache Blanc

Roussanne

Een van de klassieke witte Rhônedruiven met een ‘rossige' tint. In diverse appellations van de Noordelijke Rhône gewaardeerd om zijn finesse, maar tegelijkertijd gevreesd om zijn onregelmatigheid.

Meer over de Roussanne

Syrah

Stoer, krachtig, geconcentreerd. Zie daar een paar typeringen voor syrah, alias shiraz. Kenmerkend zijn ook een diepe kleur, stevig fruit en de nodige kruidigheid. Geen makkelijke druif, maar wel een die wijnen met veel karakter geeft. Gedijt het best in een mediterrane omgeving op arme bodems en geeft wijnen die goed kunnen rijpen.

Meer over de Syrah