Wijnhuis "Chateau Bas d Aumelas"

Chateau Bas d Aumelas ligt ca. 20 km ten westen van de stad Montpellier. Het wijnhuis bezit 17 ha. aan wijngaarden, AOC Coteaux du Languedoc. Het chateau ligt in het hart van de prachtige heuvels en de natuurlijke " garrigue" rond het dorpje Aumelas. De druiven worden biologisch verbouwd en de wijnstokken groeien op een bodem van klei en kalksteen.
Chateau Bas is een klein wijnhuis waar men ambachtelijk en gepassioneerd met het vak van wijnmaken bezig is.
Wijnhuis Chateau Bas d Aumelas
Chateau Bas is een voormalige woonboerderij wat behoorde tot het imposante kasteel van het dorpje Aumelas. In de loop der jaren is het door de bewoners omgebouwd tot een meer kasteelachtige buitenverblijf, welke de laatste eeuwen beheerd wordt door de familie Albenas.Tegenwoordig wordt het kasteel beheerd door de 2 broers Jean-Philippe en Geoffroy Albenas. Zij hebben het kasteel volledig gerenoveerd en zijn vervolgens aan de slag gegaan met de omliggende verwaarloosde wijngaarden. Tegenwoordig heeft het chateau 17 ha. aan wijngaarden AOC Cotes du Languedoc en worden de druiven op een biologische wijze verbouwd.Respect voor de natuur en het milieu staat hoog in het vaandel bij de heren Albenas.De wijnen

 1. Chateau Bas d Aumelas Blanc Gres de Montpellier 2013

  Chateau Bas d Aumelas Blanc Gres de Montpellier 2013

  De Chateau Bas Blanc is een zeer smaakvolle en elegante wijn met goudgele kleurnuances en groene reflecties. In de smaak en geur heeft hij subtiele aroma’s van citrusfruit, lychees en wit fruit als perzik en peer, met tevens lichte tonen van vanille en acacia bloesem.
  De wijn is een mooie assemblage van 3 typische Zuid Franse druivensoorten: grenache blanc,roussane en viognier. Een uitstekende aperitiefwijn maar hij leent zich ook als een heerlijke begeleider van de maaltijd.

  Deze wijn is blijvend in prijs verlaagd !

  Meer over deze wijn
 2. Chateau Bas d Aumelas Rosé Gres de Montpellier 2013

  Chateau Bas d Aumelas Rosé Gres de Montpellier 2013

  Deze mooie droge Rosé uit de Languedoc is een assemblage van grenache en syrah druiven. Hij heeft aroma´s van klein rood fruit zoals aardbei en framboos. De wijn heeft een subtiele kracht en is rijk, vol en intens van smaak doordat hij een lichte rijping heeft gehad op eiken vat. Hierdoor kan hij prima als aperitief worden gedronken maar is deze rosé tevens een heerlijke wijn bij de maaltijd.
  Aanbevolen door wijnschrijver Onno Kleyn in Volkskrant Magazine juni 2014 .  Meer over deze wijn
 3. Chateau Bas d´Aumelas Barathym blanc 2013

  Chateau Bas d´Aumelas Barathym blanc 2013

  Heerlijke doordrinker, vol en rond met citrus fruit en vooral ook tropisch fruit.

  Meer over deze wijn
 4. Chateau Bas d´Aumelas Barathym rouge 2015

  Chateau Bas d´Aumelas Barathym rouge 2015

  Deze wijn is een assemblage van 70% grenache en 30 % Carignan druiven. In de smaak heeft hij intense aroma's van rijp rood fruit, wat drop en kruidigheid. Kenmerkend zijn de fruitigheid gecombineerd met aroma's van de " garrigue" zoals thijm en rozemarijn. De wijn heeft zachte tannines en een fijne afdronk. Hij is zeer geschikt als aperitief ( eventueel iets gekoeld in de zomer !) maar is ook als eetwijn een heerlijk glas.  Meer over deze wijn

De druiven

Carignan

Veel aangeplante druif in het Middellandse Zeegebied, in Spanje cariñena genoemd. Carignan genoot tot aan de jaren '70 grote populariteit bij producenten vanwege hoge opbrengsten maar wordt tegenwoordig in hoog tempo gerooid ten gunste van kwalitatief betere rassen.

Meer over de Carignan

Grenache

Grenache geeft wijn met behoorlijk veel alcohol, maar is erg gevoelig voor oxidatie. Sleutel voor kwaliteit is een lage opbrengst.

Meer over de Grenache

Grenache Blanc

Dit is de witte variant van de Grenache die heel populair is in het zuiden van Frankrijk en in Spanje.

Meer over de Grenache Blanc

Roussanne

Een van de klassieke witte Rhônedruiven met een ‘rossige' tint. In diverse appellations van de Noordelijke Rhône gewaardeerd om zijn finesse, maar tegelijkertijd gevreesd om zijn onregelmatigheid.

Meer over de Roussanne

Syrah

Stoer, krachtig, geconcentreerd. Zie daar een paar typeringen voor syrah, alias shiraz. Kenmerkend zijn ook een diepe kleur, stevig fruit en de nodige kruidigheid. Geen makkelijke druif, maar wel een die wijnen met veel karakter geeft. Gedijt het best in een mediterrane omgeving op arme bodems en geeft wijnen die goed kunnen rijpen.

Meer over de Syrah

Vermentino

Syn: Rolle Waarschijnlijk aan de Malvasia verwante druivensoort voor witte wijn, misschien wel dezelfde.

Meer over de Vermentino

Viognier

Een rijzende ster onder de witte druivenrassen. Tot voor kort was viognier alleen maar aangeplant in de Noordelijke Rhône (Condrieu), maar tegenwoordig gebeurt dat op veel meer plaatsen.

Meer over de Viognier