Wijnhuis "Bodega Vega Aixalà"

Bodega Vega Aixalà is een kleinschalige producent van biologische en biodynamische wijnen. De wijngaarden zijn gelegen op 900 m hoogte in het achterland van Tarragona, op de aangelegde terrassen in het prachtige en ruige Montsant heuvelland. Momenteel beheert men ca. 10 hectare wijngaard die beplant zijn met diverse druivenrassen.
Wijnhuis Bodega Vega Aixalà
De droom van Eva Vega en haar familie begon in 2003 toen men de oude wijngaarden van de grootouders ging herstellen en cultiveren. De hellingen in het prachtige landschap van Conca de Barberà werden aangelegd en geschikt gemaakt voor terrassen wijnbouw. Doordat de grondsoort veel klei en leisteen bevat was dit een enorme klus. Na 3 jaar van hard werken had men een totale oppervlakte van 10 hectare en was men zo ver dat de verschillende druivenstokken konden worden aangeplant. Door de zeer geschikte bodem en ook door het bijzondere klimaat , waarin er o.a. een sterke wisseling is tussen de dag-en nachttemperatuur, heeft men gekozen voor een combinatie van warm en koel klimaat druivenrassen. Hierbij valt te denken aan grenache blanc, roussanne, chardonnay en riesling voor de witte wijn. Voor de rode wijnen heeft men grenache,cabernet sauvignon,tempranillo,syrah en merlot aangeplant.
De totale productie van dit kleine maar mooie familie wijnhuis is zeer gering en ligt op ca. 20.000 flessen op jaarbasis.De wijnen

 1. Bodega Vega Aixala Barrau 2012

  Bodega Vega Aixala Barrau 2012

  Deze biologische rode wijn op basis van de tempranillo druif heeft intense aroma’s van rood fruit als kersen en aardbeien. Een soepele zachte structuur met een mooi evenwicht in het zoet van rijp fruit en zuren. In de heerlijke afdronk komen de fruitige aroma’s nog eens extra goed door!

  Sorry, deze wijn is uit ons assortiment

  Meer over deze wijn
 2. Bodega Vega Aixala La Bauma 2012

  Bodega Vega Aixala La Bauma 2012

  De wijnen van Bodega Vega Aixalà worden biologisch en biodynamisch geproduceerd. Zo ook deze mooie witte wijn die een assemblage is van een aantal druivenrassen. Lichtgeel van kleur , intens geurend naar een mix van bloemige en fruitige aroma's en een hint van balsamico en vers gemaaid gras. In de smaak komen deze heerlijke aroma's terug met een prettig, lange afdronk.

  Sorry , deze wijn is uit ons assortiment

  Meer over deze wijn
 3. Bodega Vega Aixalà Viern 2009

  Bodega Vega Aixalà Viern 2009

  De Vega Aixala Viern heeft een houtrijping van 12 maanden ondergaan. Dit geeft hem volle en complexe aroma’s, zowel in de geur als in de smaak. Levendig en warm, mooie zuren, een prettige krachtige structuur met zachte tannines en een heerlijk lange afdronk.

  Sorry, deze wijn is uit ons assortiment.

  Meer over deze wijn

De druiven

Cabernet Sauvignon

De onbetwiste nummer 1 voor rode wijnen. Cabernetwijnen zijn normaliter herkenbaar aan hun uitgesproken aroma van zwarte bessen, ongeacht waar ze vandaan komen.

Meer over de Cabernet Sauvignon

Grenache

Grenache geeft wijn met behoorlijk veel alcohol, maar is erg gevoelig voor oxidatie. Sleutel voor kwaliteit is een lage opbrengst.

Meer over de Grenache

Grenache Blanc

Dit is de witte variant van de Grenache die heel populair is in het zuiden van Frankrijk en in Spanje.

Meer over de Grenache Blanc

Pinot Gris

Familie van de pinot blanc met een roze gekleurde schil. Pinot gris is in de regel aromatischer en steviger van smaak dan de pinot blanc.

Meer over de Pinot Gris

Riesling

Zeer uitgesproken, klassiek druivenras Erg kieskeurig wat betreft zijn omgeving. De rieslingdruif gedijt het best in een koel klimaat waar de druiven langzaam en laat rijpen. Rieslingwijnen onderscheiden zich door hun aromatische karakter, hun hoge zuren en hun finesse.

Meer over de Riesling

Roussanne

Een van de klassieke witte Rhônedruiven met een ‘rossige' tint. In diverse appellations van de Noordelijke Rhône gewaardeerd om zijn finesse, maar tegelijkertijd gevreesd om zijn onregelmatigheid.

Meer over de Roussanne

Syrah

Stoer, krachtig, geconcentreerd. Zie daar een paar typeringen voor syrah, alias shiraz. Kenmerkend zijn ook een diepe kleur, stevig fruit en de nodige kruidigheid. Geen makkelijke druif, maar wel een die wijnen met veel karakter geeft. Gedijt het best in een mediterrane omgeving op arme bodems en geeft wijnen die goed kunnen rijpen.

Meer over de Syrah

Tempranillo

Nationale druif van Spanje en daar bekend onder diverse namen, zoals cencibel, tinto del pais of ull de llebre. Aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. Tempranillo dankt zijn naam aan het gegeven dat hij vroeg rijpt. Immers, temprano is Spaans voor 'vroeg'.

Meer over de Tempranillo