Domaine Sarda Malet Muscat de Rivesaltes 2009

Bekijk vergroting van foto

 

Eigenschappen

Wijnsoort: Dessert
Jaar: 2009
Op dronk: 2010-2016
Druiven:
Muscat d'Alexandrie (70%)
Muscat blanc à petits grains (30%)
Biologisch: Nee
Alcohol: 16.0%
 

Herkomst

Wijnuis: Domaine Sarda-Malet
Land: Roussillon, Frankrijk
 

Beleving

Smaak:
Muskaatdruif, honing, citrusfruit & abrikoos
 
Geur:
Bloesem, honing, muskaatdruif & citrusfruit
 
Kom het best tot zijn recht bij:
Aperitief, fruitdesserts, div gebak, IJsdesserts & Roqueforte
 
Serveertemperatuur: 10 °C
 

Maten

Flesinhoud: 75 cl
Flessen per doos: 6 stuks

Domaine Sarda Malet Muscat de Rivesaltes 2009

Domaine Sarda-Malet, Roussillon, Frankrijk

Omschrijving

Helder goudgeel van kleur met een pure expressie van de muskaatdruif: bloesem van de vlierbes, acacia honing en exotisch fruit. Het uitgesproken aromatische karakter komt volledig in de wijn tot uitdrukking. Mooi zoet met een bijzonder luchtige frisheid en prettig van structuur. De zalige intense afdronk is opvallend van lengte.
Deze wijn kreeg in 2010 een 16-20 waardering in de Gault-Millau, de toonaangevende Franse wijngids.

Het rendement van de oogst is zeer beperkt: 18 hectoliter per hectare. De toegestane norm voor een Vin Doux Naturel is 40 hl/hectare dus de geplukte druiven hebben een enorme concentratie van suikers en zijn zeer intens van smaak. Druiven : Muscat de Alexandrie en Muscat blanc a petit grins.
Men oogst de druiven handmatig in zgn.tris , waarbij er in verschillende gangen door de wijngaard wordt geoogst. Dit doet men tussen eind augustus en eind oktober. Een arbeidsintensief karweitje maar het resultaat is dan ook een perfecte opbrengst. Vervolgens ondergaan de druiven een periode van intensieve schilcontact voordat ze geperst worden. Tijdens de gisting wordt (wanneer het alcoholpercentage ongeveer 15 % is ) een hoeveelheid wijnalcohol toegevoegd aan de most waardoor de gisting stopt. De hoeveelheid restsuikers in de most geven de wijn uiteindelijk zijn zoete karakter.
De wijn gaat dan op fles in november van hetzelfde jaar.
Daarna zal de wijn zich gedurende de komende 10-15 jaar nog gaan ontwikkelen. Jonge wijn heeft veel frisse fruittonen, een meer gerijpte wijn zal een vollere en complexe smaak geven.

Domaine Sarda-Malet

Huidige eigenaar van dit ruim 45 hectare beslaande wijndomein is Jérôme Malet, die na het plotselinge overlijden van zijn vader besloot om diens levenswerk samen met z’n moeder voort te zetten. Door de week berust de dagelijkse leiding bij zijn moeder en in het weekend zwaait hij de scepter.

Lees meer over dit wijnhuis

De Muscat d'Alexandrie Druif

Het meest aromatische druivenras van allemaal en daardoor makkelijk blind te herkennen. Muscaatwijnen zijn wellicht de enige die direct een associatie oproepen met druiven!

Lees meer over de Muscat d'Alexandrie druif

De Muscat blanc à petits grains Druif

Het meest aromatische druivenras van allemaal en daardoor makkelijk blind te herkennen. Muscatwijnen zijn wellicht de enige die direct een associatie oproepen met druiven!

Lees meer over de Muscat blanc à petits grains druif

Wijnland Frankrijk

Frankrijk is, alle concurrentie ten spijt, nog steeds het meest toonaangevende wijnland in de wereld. Het is een land met een werkelijk unieke veelzijdigheid dat tal van wijnen heeft voortgebracht die als voorbeelden dien(d)en voor de rest van de wereld: Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Rhône...

Lees meer over Frankrijk

€ 89.40 p.doos € 14.90 per fles

Er zitten 6 flessen in een doos.