Chateau Gravas Barsac Sauternes 2008

Bekijk vergroting van foto

 

Eigenschappen

Wijnsoort: Dessert
Jaar: 2008
Op dronk: 2009-2018
Druiven:
Semillon (95%)
Sauvignon Blanc (5%)
Biologisch: Nee
Alcohol: 13.5%
 

Herkomst

Wijnuis: Château Gravas
Land: Bordeaux Sauternes, Frankrijk
 

Beleving

Smaak:
Honing, abrikoos & volzoet
 
Geur:
Marsepein, honing & rijp fruit
 
Kom het best tot zijn recht bij:
Aperitief, blauwader kazen, zoete patisserie, fruitcocktail, apfelstrudel & abrikozendessert
 
Serveertemperatuur: 10-12 °C
 

Maten

Flesinhoud: 75 cl
Flessen per doos: 6 stuks

Chateau Gravas Barsac Sauternes 2008

Château Gravas, Bordeaux Sauternes, Frankrijk

Omschrijving

Deze liquoreuze wijn is gemaakt van door edele rotting aangetaste druiven (zgn. botrytis)
De wijn is prachtig goudgeel van kleur en heeft een heerlijk frisse geur van rijp wit fruit met een hint van honing en perzik. De smaak is prachtig in evenwicht, prettig fris zoet gecombineerd met de mooie zuren.
De finale heeft een zachte, verfijnde en intense afdronk die eindeloos lijkt te zijn.
De Fransen drinken dit type wijn vooral als aperitief maar hij is ook een perfecte afsluiter van een lekkere maaltijd.


Botrytis cinera is een schimmel die zich ontwikkelt bij vochtige en warme omstandigheden. Dit microklimaat vindt men o.a in de omgeving van Sauternes.
In de wijngaard zijn de Semillion en Sauvignon blanc druiven in oktober en november overrijp en gevoelig voor schimmelziektes en kan de botrytis zijn werk doen. De schimmel maakt de druivenschil zo poreus zodat er verdamping van water optreedt. De concentratie van suikers neemt toe wat de smaak uiteindelijk intenser maakt.

Na een handmatige oogst met verschillende tris (rondgangen door de wijngaard om alleen de door botrytis aangetaste druiven te plukken) volgt een zachte persing van de druiven. Het sap vergist vervolgens langzaam op een lage temperatuur in inox-tanks (roestvrijstaal). Voordat al de suikers zijn omgezet in alcohol, wordt de gisting gestopt en blijven restsuikers achter. De verkregen wijn rijpt 18 maanden op barriques (eiken vaten van 225 liter) waarvan jaarlijks 1/3 wordt vernieuwd.Château Gravas

Het Château Gravas dankt zijn naam aan de kenmerkende laag kiezels (graves). Sinds 1850 is het château in handen van de familie Bernard.

Lees meer over dit wijnhuis

De Semillon Druif

Niet een echt modieus type wijn, zeker niet wanneer het om de droge versie gaat. Hij mist het expressieve aroma van de sauvignon en komt eerder wat wasachtig over. Sémillon is echter met chenin en riesling een van die druiven die gevoelig zijn voor botrytis en daardoor magnifieke zoete wijnen kunnen opleveren.

Lees meer over de Semillon druif

De Sauvignon Blanc Druif

Een druif en een wijn met een expressief aroma van citrusfruit, gras, asperges of bloemen? En met een verfrissende zuurgraad. Fruitig en sappig, vooral wanneer er bij de vinificatie geen hout aan te pas komt. Gebeurt dat wel, dan gebruikt men wel eens de benaming Fumé Blanc.

Lees meer over de Sauvignon Blanc druif

Wijnland Frankrijk

Frankrijk is, alle concurrentie ten spijt, nog steeds het meest toonaangevende wijnland in de wereld. Het is een land met een werkelijk unieke veelzijdigheid dat tal van wijnen heeft voortgebracht die als voorbeelden dien(d)en voor de rest van de wereld: Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Rhône...

Lees meer over Frankrijk

€ 122.19 p.doos € 20.36 per fles

Er zitten 6 flessen in een doos.