Druivensoort "Grenache"

Grenache geeft wijn met behoorlijk veel alcohol, maar is erg gevoelig voor oxidatie. Sleutel voor kwaliteit is een lage opbrengst.Voluit: grenache noir, want er is ook een grenache blanc en een grenache gris. In Spanje: garnacha. Typisch mediterraan ras, op grote schaal aangeplant in Noord- en Noordoost-Spanje (o.a. in Rioja, Penedès, Navarra) en in het Franse Zuiden. In de Languedoc, Roussillon en Zuid-Rhône (o.a. Châteauneuf) belangrijk bestanddeel van assemblages.

Grenache geeft wijn met behoorlijk veel alcohol, maar is erg gevoelig voor oxidatie. Sleutel voor kwaliteit is een lage opbrengst.

Grenachewijnen variëren in stijl van droge rosé tot zoete, bewust oxidatief gevinifieerde vin doux naturel, zoals Banyuls. Grenache heeft ook zijn weg gevonden naar Californië en Australië, waar hij in de regel deel uitmaakt van zogeheten Rhôneblends.


Bron: Productschap wijn

  1. Chateau Bas d´Aumelas Barathym rouge 2015

    Deze wijn is een assemblage van 70% grenache en 30 % Carignan druiven. In de smaak heeft hij intense aroma's van rijp rood fruit, wat drop en kruidigheid. Kenmerkend zijn de fruitigheid gecombineerd met aroma's van de " garrigue" zoals thijm en rozemarijn. De wijn heeft zachte tannines en een fijne afdronk. Hij is zeer geschikt als aperitief ( eventueel iets gekoeld in de zomer !) maar is ook als eetwijn een heerlijk glas.    Meer over deze wijn
  2. Wijnhuis Clos de l´Amandaie

    Het wijnhuis Clos de l Amandaie ligt ca. 25 km ten noordwesten van de stad Montpellier, op het plateau van Aumelas. Hier houden Stephanie en Philippe Peytavy zich sinds 2002 bezig met hun passie: het maken van eerlijke, pure en zeer smaakvolle terroirwijnen. Het domein ligt binnen de zone van AOC Coteaux du Languedoc en de nieuwe appellatie Gres de Montpellier. De wijnen van dit wijnhuis komen van druiven die op een biologische wijze zijn verbouwd.

    Meer over dit wijnhuis