Druivensoort "Chenin Blanc"

Kameleonachtige, uiterst veelzijdige druif die zowel strak droge als rijke, zoete wijn kan produceren. Kenmerken zijn o.a. een bloesemaroma, een zekere hartigheid, en, in koele gebieden, een stevige zuurgraad. Die tweede eigenschap maakt de droge versie niet altijd even makkelijk. Chenin excelleert in het Loiredal, waar hij vaak pineau de la Loire genoemd wordt. Als droge versie in wijnen als Anjou en Saumur, als edelzoete versie in wijnen als Coteaux du Layon en Vouvray. Die edelzoete varianten kunnen bijzonder goed op fles rijpen.

De grootste aanplant van chenin blanc is te vinden in Zuid-Afrika, waar men hem ook wel steen noemt. De Kaapse Steen heeft minder zuren dan de wijnen van de Loire en wordt in de regel doelbewust gemaakt voor onmiddellijke consumptie. Een goed voorbeeld hiervan is de primeurversie Eerste Pluk.

In de rest van de wereld blijft de aanwezigheid van chenin wat verborgen, omdat hij daar meestal in assemblages verdwijnt. Uitzonderingen op deze regel komen uit Californië, zowel droog als zoet.

Bron: Productschap wijn

 1. Kleine Zalze Chenin Blanc Bushvines 2012

  Deze heerlijke Zuid Afrikaanse wijn heeft aroma's van tropisch fruit zoals rijpe ananas en perzik gecombineerd met guave en lychee.
  In de smaak opnieuw het rijpe fruit,helder en zuiver en met een heerlijke afdronk. Een frisse, opwekkende wijn met een duidelijk chenin blanc karakter.

  Meer over deze wijn
 2. Wijnhuis Cave du Sieur d’Arques

  Cave de Sieur d’Arques ligt ongeveer 25 km van de stad Carcasonne in Zuid Frankrijk. Het wijnhuis is momenteel een van de meest vooraanstaande producenten in de Languedoc regio rond Carcasonne en Limoux. Mousserende wijn is de specialiteit van dit wijnhuis.


  Meer over dit wijnhuis