Druivensoort "Chardonnay"

Niet de meest aangeplante witte druif ter wereld - bij lange na niet zelfs - maar wel verreweg de bekendste en meest internationale. Gedijt bijna overal en is in de Nieuwe Wereld een tijdje synoniem geweest met witte wijn. Chardonnay is van nature neutraal en in hoge mate manipuleerbaar.
Wijnmakers kunnen er zich in technisch opzicht helemaal op uitleven. Je vindt Chardonnays zonder malolactische gisting, met gedeeltelijke of met complete malolactische gisting. Zonder hout, met een beetje hout of met veel hout. Droog of met een beetje restsuiker en soms zelfs zoet. En niet te vergeten in mousserende vorm.
Chardonnay is net als de cabernet sauvignon een echte wereldburger, aangeplant in zo ongeveer elk land waar wijnbouw bedreven wordt. Zijn wortels liggen in Frankrijk, in de Bourgogne. Alle grote witte wijnen uit die streek, zoals Chablis, Meursault en Puligny-Montrachet, zijn 100% chardonnaywijnen.
Ook in de Champagne speelt de chardonnay een belangrijke rol, ofwel in combinatie met pinot noir en pinot meunier, ofwel ongemengd. Alle Blanc de Blancs champagnes komen per definitie van chardonnay. De kalkrijke Côte des Blancs ten zuiden van Epernay is zelfs uitsluitend met chardonnay beplant.
Minder bekend maar daarom niet minder interessant zijn de Chardonnays uit de Jura. Verder is de nodige chardonnay aangeplant in de Languedoc (als Vin de Pays d'Oc)

Ook in Spanje en in Italië is de nodige chardonnay te vinden. In Oostenrijk noemt hem soms morillon, een verwijzing naar een dorpje in de Champagne! Meer vindplaatsen in willekeurige volgorde: Midden en Oost Europa, Israël, China, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië, Californië, Canada, Zuid-Afrika, enz., enz. Waar niet, eigenlijk?

Bron: Productschap wijn

  1. Cristobal Chardonnay 2015

    Typerend voor deze Argentijnse chardonnay zijn het tropisch fruit, het mooie evenwicht in zuren en zoet en de opvallende afdronk. Een frisse, prettig drinkbare wijn met spanning. Heerlijk als aperitief maar ook een prima begeleider van een alledaagse maaltijd.

    Meer over deze wijn
  2. Wijnhuis Reinthaler Bio-Wein

    Het kleine wijnhuis Reinthaler is gelegen in de streek Weinviertel, een nog niet zo bekend gebied in Oostenrijk voor mooie kwaliteitswijnen. Het wijnhuis is een typisch Oostenrijks klein familiebedrijf. Ooit gestart in de landbouw heeft men de potentie van het land, het klimaat en de lössbodem ontdekt om hier druiven te gaan verbouwen. Het wijnhuis produceert een grote verscheidenheid aan wijnen maar de toppers zijn de Gruner Veltliner, de Zweigelt en een bijzondere Chardonnay met mooie terroir eigenschappen.

    Meer over dit wijnhuis