Druivensoort "Carmenère"

Halverwege de jaren '90 in Chili herontdekt ras. Carmenère stond ooit op grote schaal aangeplant in Bordeaux en werd van daar uit eind 19e eeuw naar Chili gebracht. In Bordeaux werd hij weggevaagd door de phylloxera en vanwege zijn structurele gevoeligheid voor ziekten niet meer heraangeplant.

In Chili is de carmenère lange tijd aangezien voor merlot, hoewel het om twee rassen gaat met nogal verschillende eigenschappen. Na aanvankelijke aarzeling is carmenère nu ‘hot' in Chili en min of meer uitgegroeid tot ‘nationale druif'.

Carmenère heeft veel aandacht nodig en moet letterlijk kort gehouden worden, omdat hij anders wijn met een groene smaak geeft. Doet qua wijnsmaak wel wat denken aan cabernet franc en, inderdaad, merlot.

  1. Tierra Alta Carmenère Collection 2013

    Een soepele wijn met body, intens donker fruit en zachte tannines. Deze zeer toegankelijke carmenère is een wijn om lekker jong te drinken wanneer het mooie fruit nog goed aanwezig is. Een heerlijk glas voor alledag, als aperitief maar zeker ook als begeleider van de maaltijd.

    Meer over deze wijn
  2. Wijnhuis Tierra Alta

    De wijngaarden van Tierra Alta liggen in de Maule en Colchagua valleien. Tierra Alta betekent "hoge land" en slaat op het nabij gelegen Andesgebergte, dat van beslissende invloed is op het klimaat in de valleien.

    Meer over dit wijnhuis