Druivensoort "Carignan"

Veel aangeplante druif in het Middellandse Zeegebied, in Spanje cariñena genoemd. Carignan genoot tot aan de jaren '70 grote populariteit bij producenten vanwege hoge opbrengsten maar wordt tegenwoordig in hoog tempo gerooid ten gunste van kwalitatief betere rassen. Dit gebeurt met name in de appellations van de Languedoc. Niettemin is de carignan nog altijd een van de meest aangeplante druivenrassen in Frankrijk.

Carignan geeft wijnen met veel kleur, veel tannines en veel zuren maar met weinig verfijning. Assemblage met grenache en cinsault zorgt voor meer toegankelijkheid. Alleen carignan van oude stokken met lage opbrengst en in goede wijngaarden levert interessante wijnen.

  1. Domaine de Familongue Rosé AOC Languedoc 2013

    Deze droge Languedoc rosé is opvallend door zijn mooie lichte zalmkleur met roze nuances. Hij heeft heerlijk fruitige aroma’s zoals aalbessen en frambozen en ook tonen van lychees. Dit is een rijke rosé wijn, rond en stevig met een levendige frisse afdronk en een zeer prettig bittertje. Een heerlijke rosé als aperitief maar hij combineert ook uitstekend met een passende maaltijd.

    Meer over deze wijn
  2. Wijnhuis Xavier Vignon

    De Fransman Xavier Vignon heeft de nodige ervaring in het wijnmaken achter de rug. In eigen land was dat in de Champagne ( Moet et Chandon), de Bourgogne en de Languedoc. In het buitenland heeft hij oa gewerkt in Australie en Zuid Afrika. Zij hart ligt echter in de Rhone streek en dan vooral aan de zuidkant van dit mooie wijngebied.

    Meer over dit wijnhuis