Druivensoort "Cabernet Sauvignon"

De onbetwiste nummer 1 voor rode wijnen. Cabernetwijnen zijn normaliter herkenbaar aan hun uitgesproken aroma van zwarte bessen, ongeacht waar ze vandaan komen.De onbetwiste nummer 1 voor rode wijnen. Cabernetwijnen zijn normaliter herkenbaar aan hun uitgesproken aroma van zwarte bessen, ongeacht waar ze vandaan komen. Ze hebben in de regel veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maakt het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken.
Cabernets zijn wijnen die zich lenen voor houtopvoeding en die lang kunnen rijpen. In hun jeugd kunnen ze door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak gemengd met 'zachtere' rassen zoals de merlot of de shiraz. Omgekeerd wordt cabernet sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.
Cabernet sauvignon is een echte wereldburger, populair bij zowel producenten als consumenten. Hij wordt in een adem genoemd met Bordeaux, en dan in het bijzonder de gebieden op de linkeroever, Médoc en Graves. Hij krijgt daar overigens altijd aanvulling van merlot en meestal ook van cabernet franc. Cabernet staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant. In het Franse Zuiden (Vin de Pays d'Oc) en Zuidwesten, in Spanje, in Italië en in Midden- en Oost-Europa. Hetzij als hoofdras, hetzij als smaakverbeteraar. Als echte wereldburger heeft de cabernet een solide reputatie opgebouwd in zijn Californië, met name in Napa. Chili en Australië produceren eveneens eersteklas Cabernets. Ook in andere 'nieuwe' wijnlanden zoals Zuid-Afrika en Argentinië neemt hij een prominente plaats in

Bron: Productschap Wijn

  1. Chateau Lescalle Bordeaux Supérieur 2008

    De naam van deze wijn duidt wellicht op een wat eenvoudige herkomst. Hij drinkt echter als een Cru Bourgeois wat natuurlijk alles te maken heeft met zijn uitstekende kwaliteit. Veel rood fruit in de smaak met een lichte houttoets , een elegante structuur met een subtiele kracht en zachte tannines. Een heerlijke Bordeaux met een prachtige balans tussen rijpheid en zuren.

    Meer over deze wijn
  2. Wijnhuis Château Lescalle

    Château Lescalle is gelegen in de Haut-Médoc en wel in de gemeente Macau, vlakbij de Margaux-appellation. Het Château werd in 1875 gebouwd door Emmanuel Tessandier, die tevens wijngaarden liet aanleggen.

    Meer over dit wijnhuis